Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi için TTB montajı 30 Haziran’a kadar yaptırılabilecek

Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) Akaryakıt Piyasasına Hizmet Vermeye Başladı

Hazine ve Maliye Bakanlığı bünyesinde faaliyet gösteren Gelir İdaresi Başkanlığı, akaryakıt piyasasında rekabet eşitliğini sağlamak ve kayıt dışı ekonomi ile etkin şekilde mücadele etmek amacıyla Ulusal Taşıt Tanıma Sistemi (UTTS) hizmete aldı. Bu sistemle taşıtların akaryakıt alımı sırasında plaka bilgilerinin ödeme kaydedici cihazlara otomatik olarak iletilmesi sağlanacak.

UTTS kapsamında yükümlü taşıtlara Taşıt Tanıma Birimi (TTB) takılması ve akaryakıt istasyonu işleten mükelleflerin UTTS kaydını yapması zorunlu hale getirildi. Bu kapsamda en az bir adet Tabanca İletişim Modülü (TİM) ve 2 adet Taşıt Tanıma Okuyucu (TTO) taktırma zorunluluğu bulunmaktadır.

Sistem sayesinde TTB’de yer alan bilgiler, TTO aracılığıyla otomatik olarak okunarak taşıt plaka bilgisi elle girilmeden Ödeme Kaydedici Cihaz’a güvenli bir şekilde iletilmektedir. Bu sayede alınan ÖKC fişi, UTTS kapsamında düzenlendiğini gösteren bilgileri içerecektir.

UTTS kapsamındaki tüm taşıt sahipleri 30 Haziran tarihine kadar araçlarının TTB montajlarını tamamlamak zorundadır. Montaj işlemlerini zamanında tamamlamayanlar Vergi Usul Kanunu (VUK) bakımından cezai yaptırımlarla karşılaşabilirler.

UTTS ağına geçiş süreci tamamlanan Türkiye genelindeki 10 binden fazla akaryakıt istasyonunda hizmet verilmeye başlanmıştır. Geçiş işlemleri tamamlanmayan istasyonlarda ise UTTS donanım montajları devam etmekte olup ülke çapında yaygın bir UTTS ağı hedeflenmektedir.

UTTS uygulaması kapsamında konuşan teknisyen Alperen Kumbasar, TTB montajının önemine vurgu yaparak UTTS taktırmayan kişilere özel usulsüzlük cezaları uygulanabileceğini belirtti. Vatandaşların 30 Haziran’a kadar montaj işlemlerini tamamlamaları gerektiğini ifade eden Kumbasar, montaj işlemlerinin UTTS internet sitesi üzerinden gerçekleştirileceğini söyledi.

UTTS internet sitesinde araç kayıt işlemlerinin eksiksiz bir şekilde tamamlanması gerektiğini belirten Kumbasar, montaj sürecinin sorunsuz bir şekilde gerçekleştirilmesi için gereken adımları detaylarıyla anlattı.

Related Posts

Miilux OY, IDEF’25’te Denizaltı Çeliğini Tanıtıyor

Miilux OY, IDEF’25’te yerli denizaltı çeliğini tanıtarak savunma sanayisinde bağımsızlık hedefine katkı sağlıyor.

Bodrum Belediyesi, Kent Mobilyası Üretimini Kendi Atölyelerinde Yapıyor

Bodrum Belediyesi, kamuya ait açık alanlarda kullanılmak üzere kent mobilyalarının üretimini kendi atölyelerinde gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarla ihtiyaçlara yönelik hızlı çözümler sağlanırken, tasarruf da ediliyor.

TÜİK açıkladı: Yurt dışı ÜFE’de çifte yükseliş!

YD-ÜFE 2025 yılı haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,38 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 25,17 artış gösterdi. YD-ÜFE, İMALAT …

ATM’lerde yeni dönem yarın başlıyor

Kart kullanıcıları için mobil bankacılık üzerinden belirli aralıklarla şifre değiştirme zorunluluğu bulunuyordu. Bu kural yarın itibarıyla ATM birimleri için de geçerli olacak.

En çok kazandıran meslek açıklandı: Aylık net 456 bin lira kazandırıyor

Üniversite tercih sürecine giren gençler, artık yalnızca ilgi alanlarını değil, mezuniyet sonrası elde edecekleri kazancı da dikkate alıyor. Boğaziçi Enstitüsü tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Türkiye’de en yüksek gelire sahip meslek gruplarını ve bu alanlardaki ortalama maaşları ortaya koydu.

Mardin’de Traktör Mısır Tarlasında Devrildi

Mazıdağı’nda kontrolü kaybeden traktör devrildi, sürücü yara almadı, maddi hasar oluştu.