TÜSİAD Başkanı: Ekonomimizin potansiyeli çok daha yüksek

Orhan Turan: Türkiye Ekonomisi Doğru Adımlarla Küresel Rekabetten Kazançlı Çıkabilir

Türk Sanayicileri ve İş İnsanları Derneği (TÜSİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan, Maliye Bazlı Rekabet Gücü Endeksi Tanıtım Toplantısı’nda ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

Turan, ABD Başkanı Donald Trump’ın gümrük vergileri uygulamasının küresel ekonomi için risk oluşturduğunu belirtirken, Türkiye’nin doğru adımlar atarak avantaj sağlayabileceğine işaret etti. Turan, AB gibi ortaklarıyla ekonomik entegrasyonunu derinleştirebilirse Türkiye’nin tarifelerden kazançlı çıkacağını vurguladı.

Turan, Türkiye ekonomisinin potansiyelinin yüksek olduğunu ifade ederek, dış ticarette doğru politikalar ve doğru yatırımlar yaparak küresel ticaretten alınan payın artırılabileceğini dile getirdi.

Dünya Haberine Göre Orhan Turan’ın Değerlendirmeleri

Orhan Turan’ın konuşmasından öne çıkan başlıklar şöyle:

  • Küresel ekonomide belirsizlikler ve değişimler yaşanıyor, uluslararası ticaret yavaşlıyor ve jeopolitik riskler artıyor.
  • Teknoloji hızla gelişirken iş modelleri değişiyor.
  • Avrupa Birliği teknolojik devrimde geride kaldı, rekabet gücünü artırmaya çalışıyor.
  • Amerika Birleşik Devletleri ve Çin’le rekabet için verimlilik artırma çabaları devam ediyor.
  • Rekabet koşullarının doğru teşhis edilmesi ekonomi için önemli.

Turan, ABD’nin gümrük vergileri uygulamasının küresel ekonomi için ciddi bir risk olduğunu belirtirken, Türkiye’nin coğrafi konumu, altyapı yatırımları ve özel sektörüyle AB gibi ortaklarıyla entegrasyonunu artırarak ticaret savaşlarından avantajlı çıkabileceğine dikkat çekti.

Ekonomideki rekabeti belirleyen unsurlar arasında yapay zekanın önemli bir yere sahip olduğunu belirten Turan, dijitalleşme, otomasyon ve eğitime yatırım yaparak verimliliğin artırılması gerektiğini ifade etti.

Turan, Türkiye’nin dünya ihracatındaki payının artırılabileceğini söyleyerek, doğru politikalar ve yatırımlarla küresel ticaretteki rolünün güçlendirilebileceğini vurguladı.

Orhan Turan, Türkiye’nin maliyet bazlı rekabet gücüne dair yapılan endeksin önemine değinerek, bu çalışmanın ülkenin rekabet şartlarını anlamada ve politika önerileri geliştirmede yardımcı olacağını belirtti.

Related Posts

Brent petrol 68,13 dolarda: Tarifeler fiyatları vurdu! (22 Temmuz 2025)

Dün 68,94 dolara kadar yükselen Brent petrolün varil fiyatı günü 68,35 dolar seviyesinde tamamladı. Brent petrolün varil fiyatı, bugün saat 09.30 itibarıyla kapanışa göre yüzde 0,32 azalışla 68,13 dolar oldu. Aynı saatte Batı Teksas türü (WTI) ham …

Miilux OY, IDEF’25’te Denizaltı Çeliğini Tanıtıyor

Miilux OY, IDEF’25’te yerli denizaltı çeliğini tanıtarak savunma sanayisinde bağımsızlık hedefine katkı sağlıyor.

Bodrum Belediyesi, Kent Mobilyası Üretimini Kendi Atölyelerinde Yapıyor

Bodrum Belediyesi, kamuya ait açık alanlarda kullanılmak üzere kent mobilyalarının üretimini kendi atölyelerinde gerçekleştiriyor. Bu çalışmalarla ihtiyaçlara yönelik hızlı çözümler sağlanırken, tasarruf da ediliyor.

TÜİK açıkladı: Yurt dışı ÜFE’de çifte yükseliş!

YD-ÜFE 2025 yılı haziran ayında bir önceki aya göre yüzde 3,42, bir önceki yılın Aralık ayına göre yüzde 19,77, bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 28,38 artış ve on iki aylık ortalamalara göre yüzde 25,17 artış gösterdi. YD-ÜFE, İMALAT …

ATM’lerde yeni dönem yarın başlıyor

Kart kullanıcıları için mobil bankacılık üzerinden belirli aralıklarla şifre değiştirme zorunluluğu bulunuyordu. Bu kural yarın itibarıyla ATM birimleri için de geçerli olacak.

En çok kazandıran meslek açıklandı: Aylık net 456 bin lira kazandırıyor

Üniversite tercih sürecine giren gençler, artık yalnızca ilgi alanlarını değil, mezuniyet sonrası elde edecekleri kazancı da dikkate alıyor. Boğaziçi Enstitüsü tarafından yapılan kapsamlı bir araştırma, Türkiye’de en yüksek gelire sahip meslek gruplarını ve bu alanlardaki ortalama maaşları ortaya koydu.