Tarama sonuçlarını incelettiler, yapay zeka radyologdan daha fazla vaka tespit etti
Lübeck Üniversitesi Araştırmasına Göre, Yapay Zekânın Meme Kanseri Taramalarındaki Rolü
Lübeck Üniversitesi’nden Prof. Alexander Katalinic liderliğindeki ekip, Almanya’da 461 bin 818 kadının meme kanseri tarama sonuçlarını inceleyerek önemli bulgular ortaya koydu. Temmuz 2021 ile Şubat 2023 arasında gerçekleştirilen taramalar, 50-69 yaş arası semptomsuz kadınları hedefleyen ulusal bir program kapsamında yapıldı. Kadınların taramaları, 260 bin 739’unda yapay zekâ destekli olmak üzere iki radyolog tarafından incelendi.
Araştırmada, AI kullanılan grupta kanser tespit oranının yüzde 6,7 daha yüksek olduğu belirlendi. Yaş ve radyolog faktörleri dikkate alındığında bu oran yüzde 17,6’ya çıktı. AI’nın kullanıldığı grupta her bin kadında bir ek kanser vakası tespit edildi. Ayrıca, AI’nın şüpheli taramaları doğru bir şekilde belirleme yeteneği bulunduğu için kadınların tekrar çağrılma oranları AI kullanılan ve kullanılmayan gruplar arasında aynı seviyede kaldı.
AI aracının, taramaları “normal” veya “şüpheli” olarak etiketleme yeteneği olduğu ve radyologların “normal” olarak belirlediği ancak AI’nın “şüpheli” olarak işaretlediği taramalar için “güvenlik ağı” uyarısı verildiği belirtildi. Bu uyarılar sayesinde 3 bin 959 kez etkinleştirilerek 204 kanser vakasının tespit edilmesine yardımcı oldu.
Lund Üniversitesi’nden Dr. Kristina Lång, sonuçların cesaret verici olduğunu ancak yapay zekânın “in situ” kanser tespit oranlarını artırarak aşırı teşhise yol açabileceği konusunda uyarıda bulundu. “AI’nin klinik olarak anlamlı kanserleri erken evrede tespit etmesini sağlamak için uzun vadeli takip şart” dedi.
Kraliyet Radyologlar Koleji Başkanı Dr. Katharine Halliday, AI’nın doğruluk ve üretkenliği artırabileceğini ifade ederken, NHS’de radyolog açığının yüzde 29 olduğuna dikkat çekerek yapay zekânın dikkatle ve uzman gözetimiyle entegre edilmesi gerektiğini vurguladı.