Suriye’nin geleceği, Paris’te konuşuldu: Türkiye için önemli kararlara imza atıldı

Suriye’deki rejim değişiminin ardından Paris’te düzenlenen uluslararası konferansta, bölgesel ve Batılı güçler, ülkenin yeniden inşası ve geçiş sürecinin sağlıklı bir şekilde ilerlemesi için birlikte çalışma taahhüdünde bulundu.

Konferansa Türkiye, Suudi Arabistan, Lübnan ve Almanya gibi ülkelerin yanı sıra Suriye’nin yeni dışişleri bakanı Asad Hasan Şeybani de katıldı.

Fransa Dışişleri Bakanı Jean Noel Barrot, toplantının Suriye’de geçiş sürecine uluslararası desteği koordine etmek ve dış müdahaleleri engellemek için düzenlendiğini söyledi.

TÜRKİYE’NİN GÜVENLİĞİ ÖN SAFADA

Türkiye adına konferansa katılan Dışişleri Bakan Yardımcısı Nuh Yılmaz, Suriye’nin istikrarının bölgesel güvenlik açısından kritik olduğunu belirtti.

Yılmaz, “Suriye’nin terör unsurlarından tamamen arındırılması” sözleriyle Türkiye’nin güvenlik çıkarlarına dikkat çekti ve kuzeydoğudaki doğal kaynakların Suriye yönetiminin kontrolüne geçmesi gerektiğini söyledi.

Türkiye, Suriye’ye yönelik yaptırımların kaldırılmasını desteklediğini açıkladı. Fransa, Suriye’ye insani yardım çerçevesinde 2025 yılı için 50 milyon euro yardım taahhüdünde bulundu.

İŞİD’LE MÜCADELE VURGUSU

Fransa Cumhurbaşkanı Emmanuel Macron, kapanış konuşmasında güvenliğin öncelikli konu olduğunu belirtti ve IŞİD’le mücadelenin “mutlak bir öncelik” olduğunu vurguladı.

Geçiş hükümetini uluslararası koalisyonla birlikte terörle mücadelede işbirliği yapmaya çağıran Macron, “Suriye’nin egemenliğine saygılı, terörist gruplara karşı mücadele eden ve özellikle Lübnan’ın güvenliğine katkı sağlayan ortak eylemlere hazırız” dedi.

Ayrıca Suriye’nin yeni lideri Ahmed el-Şara’ya, Kürtlerin kontrolündeki Suriye Demokratik Güçleri’ni yaklaşan geçiş sürecine entegre etme çağrısında bulundu.

SONUÇ BİLDİRGESİ YAYIMLANDI

Konferans sonunda 20 ülke ve uluslararası örgütler, Suriye’nin yeniden inşasına ve güvenlik sorunlarıyla mücadeleye destek taahhüdünde bulunan ortak bir sonuç bildirgesi yayımladı.

Bildirgede, geçiş sürecinin tüm toplumsal bileşenleri kapsaması gerektiği ve “her türlü terörizm ve aşırılıkla mücadelede” Suriye geçiş hükümetine destek verileceği ifade edildi.

Fransa Dışişleri Bakanı Barrot, Suriye’nin Mart ayında ilan edilecek hükümetinin “ülkenin çeşitliliğini yansıtan kapsayıcı bir yapı” olacağını belirtti.

Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock, Suriye’nin geleceğinde kadınların ve farklı toplumsal kesimlerin temsil edilmesi gerektiğini vurguladı.

ABD İMZA ATMADI

Konferansa katılan ülkeler arasında Türkiye, Fransa, Almanya, İngiltere, Yunanistan ve Kanada bulunuyordu. Arap ülkelerinin de destek verdiği ortak bildirgeye, G7 üyesi Japonya da imza attı.

Ancak ABD, konferansın sonuç bildirgesine imza atmadı. Fransız diplomatik kaynaklar, Trump yönetiminin Suriye konusundaki politikasının netleşmemesi nedeniyle Washington’un anlaşmayı onaylamadığını belirtti.

ABD, aynı hafta Paris’te düzenlenen Yapay Zeka Eylem Zirvesi’nin sonuç bildirgesini de imzalamamıştı.

Related Posts

Dikkat çeken seçim anketi sonucu… Erdoğan ‘AK Parti birinci’ dedi ama: CHP, AKP’ye fark atmaya devam ediyor!

CHP anket sonuçlarındaki birincilik istikrarını sürdürüyor. PİAR Araştırma’nın Temmuz ayında yaptığı seçim anketi sonucuna göre, CHP’nin yüzde 32.5, AKP ise yüzde 30.2’de oranında destekleniyor.

Çeşme’de korkutan yat yangını! Küle döndü

Çeşme’nin Dalyan Mahallesi’ndeki bir marinada bağlı bulunan motoryatta henüz belirlenemeyen nedenle yangın çıktı. Motoryat kullanılamaz hale geldi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın çağrısına kulak verildi: Diyarbakır surlarına Türk bayrakları asıldı

AK Parti Diyarbakır İl Başkanı Ömer İler ve yönetim kurulu üyeleri tarafından, Sur İlçe Başkanı Davut Yıldız ile birlikte Sur ilçesindeki tarihi surların üzerine Türk bayrakları asıldı. Esnaf ve vatandaşlara da Türk bayrağı dağıtıp il binasına da …

Milaslılar kırma eleme tesisine karşı mücadelesini sürdürüyor

Milaslılar kırma eleme tesisine verilen ÇED gerekli değildir kararını mahkemeye taşıdı. 2747 hektarlık ormanlık ve tarım alanı tehlikede…

Erdoğan’ın konuşması ‘tarihi’ çıkmadı, Cemal Enginyurt’tan tepki geldi: ‘Ne konuşmaydı be, tarihi yeniden yazdı…’

Terör örgütü PKK’nin sembolik silah bırakma sürecinin başlamasının ardından değerlendirmelerde bulunan AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, “tarihi” denilen konuşmasını bu sabah yaptı. CHP’li Cemal Enginyurt, sosyal medyadan Erdoğan’ın “tarihi” olması beklenen konuşmasını eleştirdi.

Aliyev ve Şaraa Bakü’de buluştu

Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev, 12 Temmuz’da Bakü’ye gelen Suriye Geçici Cumhurbaşkanı Ahmed el-Şaraa ile baş başa bir görüşme yaptı. Görüşmenin içeriğine dair resmi bir açıklama yapılmadı.