Schengen batağına 34.6 milyar TL

Türk Vatandaşlarına Schengen Vizesi Engeli: 2024 İstatistikleri Yayınlandı

İsmail Şahin / İSTANBUL – Schengen vizesi, Türk vatandaşlarının seyahat özgürlüğünü sınırlamak için bir engel olarak kullanılıyor. En son 2024 Schengen vize istatistiklerine göre, Türkiye’deki konsolosluklara toplam 1 milyon 173 bin 917 vize başvurusu yapıldı ve bunların yalnızca 1 milyon 3 bin 788’i kabul edildi. Geri kalan 170 bin 129 başvuru ise reddedildi, yani her 100 başvurudan yaklaşık 15’i ret edildi.

Yüksek Maliyet

Son 16 yılda 1 milyondan fazla Türk vatandaşının vize başvurusu reddedildi ve bu reddedilen vizelerin ücretleri iade edilmedi. Geçen yıl sadece ret edilen 170 bin vize başvurusunun maliyeti 13.6 milyon euroyu aştı. Son 16 yılda reddedilen vizeler nedeniyle kaybedilen tutar ise 73 milyon 886 bin euroyu buldu. 2009’dan bu yana Türk vatandaşlarının Schengen vizesi için yaptığı toplam harcama ise 801 milyon 646 bin 630 euroya ulaştı.

Oranlar Karartıldı

AB Komisyonu, geçmiş yıllarda Schengen vizesi veren ülkelerin konsolosluk bazında verilerini paylaşıyordu. Ancak bu yıl konsolosluk verileri tek bir kalemde sunuldu. Bu durum, Türkiye’ye en yüksek ret oranını veren ülkeler hakkında bilgileri kararttı. 2023 yılında en yüksek ret oranına Almanya sahipti, Ankara’dan başvuruların ret oranı yüzde 27.1, İstanbul’dan yüzde 21.5 ve İzmir’den yüzde 13.1 olarak gerçekleşmişti.

İkinci Sırada Türkiye

Türkiye, Schengen vize başvurularında Çin’in ardından ikinci sırada yer aldı. Ancak Türkiye’nin ret oranı çok daha yüksek. 2023 yılında 1 milyon 55 bin 885 başvuru yapılmış, 2024’te ise bu sayı yüzde 10 artarak devam etmiş. Türk vatandaşlarının Schengen vizesine olan ilgisi her yıl yaklaşık yüzde 20 oranında artıyor.

Kayıplar Artıyor

AB ülkeleri, Türkiye’deki temsilciliklerinden Schengen başvuruları için resmi olarak 80 euro ücret alıyor. Ancak başvurular aracı şirketler aracılığıyla yapıldığı için ek hizmet bedelleri ödeniyor. Schengen vizelerinin fiyatları artarken, Türk vatandaşları için ise ayrı fiyatlar belirleniyor.

Related Posts

İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı 2025 yılı için yüzde 50’ye çıkarıldı.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

En zengin başbakandı seçimde yenildi; bankaya müdür oldu

İngiltere’nin eski başbakanı Rishi Sunak seçimi kaaybetmesinin ardından Goldman Sachs’ta müdür olarak işe başladı.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?