Ordu Çevre Yolu’nda İkinci Etap Devam Ediyor

‘Karadeniz Sahil Yolu Projesi’ çerçevesinde yapımı devam eden Ordu Çevre Yolu’nun ikinci etabında çalışmalar sürüyor. Proje tamamlandığında Ordu- Giresun arası 15 dakikaya inecek, yakıt ve zaman tasarrufu sağlanacak.

Proje çalışmaları 2007 yılında başlatılan ve temeli 2012 yılında atılan, 11 kilometrelik birinci etabı ise 2019 yılında tamamlanarak hizmete açılan, ‘Türkiye’nin en pahalı çevre yolu projesi’ olarak değerlendirilen Ordu Çevre Yolu’nun ikinci etabında çalışmalar sürüyor. Toplamda 21,4 kilometre uzunluğunda 6 adet tünel, 11 adet çift köprü, 5 adet tek köprü, 7 adet farklı seviyeli kavşağa sahip olan Ordu Çevre Yolu Projesi İkinci Etabı’nda yer alan, 440 metre uzunluğundaki çift tüplü Akçetepe-1 Tüneli’nde son perde 2022 yılında kaldırılırken, yine Akçatepe-2 Tüneli’nde çalışmalar devam ediyor.

Ordu-Giresun arası 15 dakikaya inecek

İlk etabı açılmasına rağmen Ordu trafiğini ciddi oranda rahatlatan yol, şehir içinde araç yoğunluğunu da azaltıyor. Transit geçişleri hızlandıran proje, 2. etabın da tamamlanması ile şu anda 40-45 dakika olan Ordu-Giresun arasındaki yol mesafesini 15 dakikaya kadar indirecek.

Yapımı devam eden Ordu Şehir Hastanesi’ne bağlantı noktaları bulunuyor

Ordu Üniversitesi ile inşaatı hızlı bir şekilde devam eden Ordu Şehir Hastanesi’ne de bağlantısı bulunan yol, ulaşımı kolaylaştıracak, zaman ve yakıt tasarrufu sağladığı gibi şehrin trafik akışını da kolaylaştıracak.

“Karadeniz Bölgesi için büyük bir hizmet”

Altınordu Eskipazar Mahallesi Muhtarı İlhan Karaağaç, “Şu anda bir tane açılacak tünel ile 3-4 tane de köprü kaldı. Devletimiz ödenek gönderdiği sürece burası bitecek. Çalışmalar devam ediyor. Ordu’nun tarihi değişecek çünkü bu yol açıldığında Giresun 15 dakikaya inecek, Trabzon 3 saatten 2 saate kadar düşecek. Bu, uzun yol şoförleri ve vatandaşlar için çok ekonomik olacak. Karadeniz Bölgesi için büyük bir hizmet. Havalimanı da yakın olduğu için aktif bir şekilde kullanılacak” dedi.

“Eskiden bataklıktı, şimdi Paris gibi oldu”

Muhtar Karaağaç, çevre yolunun birinci etabının geçtiği ilk noktanın eskiden atıl vaziyette olduğunu belirterek, “Eskiden buralar atıl vaziyette ve bataklıktı, çakal bile çıkmazdı. Ama şimdi buralar Paris gibi oldu. Allah bu şekilde hizmet getirenlerden ve devletimizden razı olsun. Hizmet geldikçe her şey güzelleşiyor ve değer kazanıyor” diye konuştu.

“Ulaşım açısından çok kısalacak”

Çevre yolunun ikinci etabının geçtiği Akçatepe bölgesinde ikamet eden Cengiz Atmaca isimli vatandaş, “Ulaşım açısından çok kısalacak ve şehir bir hayli rahatlayacak. Ordu içinde işi olmayan araçlar bu yolu kullanacak. Tüneller yapılıyor ancak biraz uzun sürdü. Şu anda çalışmalar var ancak biraz daha tempolu olursa daha iyi olur” ifadelerine yer verdi. – ORDU

Related Posts

İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı 2025 yılı için yüzde 50’ye çıkarıldı.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

En zengin başbakandı seçimde yenildi; bankaya müdür oldu

İngiltere’nin eski başbakanı Rishi Sunak seçimi kaaybetmesinin ardından Goldman Sachs’ta müdür olarak işe başladı.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?