Asgari fiyat artırımı için emekçi, patron ve hükümet temsilcilerinin bir ortaya geldiği ikinci toplantıda da sonuç çıkmadı. Bugün üçüncü toplantı yapılacak ve son kararın verilmesi bekleniyor. Öte yandan taban fiyat artırımının 1 Temmuz’dan geçerli olmasını öngören yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı. Taban fiyat artırımı için Türk-İş, 6 bin 391 lira olan açlık sonunun altında kalmaması gerektiğini açıkladı.
Yaklaşık 7 milyon çalışan taban fiyatta gerçekleşecek artışı bekliyor. Personel, patron ve hükümetten 5’er temsilcinin katıldığı komite, Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı’nda ikinci sefer bir ortaya geldi. Masada oluşan alternatif sayı ve takviye taleplerinden oluşan taslaklar onay için Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak. Artırımı Erdoğan’ın açıklayacağı tabir ediliyor.
ASGARİ FİYAT ARTIRIMI NE VAKİT BELİRLİ OLACAK?
Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanlığı, Taban Fiyat Tespit Komisyonu’nda emekçi kısmını temsil eden TÜRK-İŞ’i ve patron kesitini temsil eden Türkiye Patron Sendikaları Konfederasyonu’nu (TİSK) bugün bir sefer daha bir ortaya gelecek.
Üçüncü toplantıda komitenin son kararını vermesi bekleniyor.
Asgari fiyat artırımı yüzde 25 olursa: 5.316 TL, yüzde 30 olursa: 5.529 TL, yüzde 40 olursa: 5.954 TL olacak.
ASGARİ FİYAT ARTIRIMI NE VAKİT VERİLECEK?
Asgari fiyat artırımının 1 Temmuz’dan geçerli olmasını öngören yönetmelik Resmi Gazete’de yayımlandı.
“Asgari Fiyat Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasında Dair Yönetmelik” Resmi Gazete’de yayımlandı. Kararda şu tabirler yer aldı:
* UNSUR 1- 1/8/2004 tarihli ve 25540 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Minimum Fiyat Yönetmeliğinin 11 inci hususu aşağıdaki halde değiştirilmiştir.
* Unsur 11- Komitece belirlenen fiyatlar Resmî Gazete’de yayımlanır ve Komite kararında öbür bir yürürlük tarihi belirtilmediği takdirde yayımlandığı tarihten itibaren yürürlüğe girer.”
* HUSUS 2- Bu Yönetmelik yayımı tarihinde yürürlüğe girer.
* HUSUS 3- Bu Yönetmelik kararlarını Hazine ve Maliye Bakanı ile Çalışma ve Toplumsal Güvenlik Bakanı birlikte yürütür.
ASGARİ FİYAT ARTIRIMI BEKLENTİSİ YÜZDE 40
Asgari fiyat kuruluna emekçiyi temsilen katılan Türk-İş, 6 aylık enflasyon kaybının telafi edilmesi talebiyle masaya oturma kararı aldı. 6 aylık enflasyonun yüzde 40 civarında gerçekleşmesi bekleniyor.
Türk-İş Genel Lideri Ergün Atalay, Minimum Fiyat Tespit Kurulu’nda talep edeceği ‘ara zam’ oranını SÖZCÜ’ye açıkladı. Yılın birinci 6 aylık periyodunda enflasyonun yüzde 40 civarı gerçekleşmesinin beklendiğine dikkat çeken Atalay, “6 aylık enflasyon ne kadar olursa biz gerçekleşen o enflasyon kaybının taban fiyata motamot yansıtılmasını istiyoruz” dedi.
‘HÜKÜMET VE PATRONLARIN AKLINDAKİ: 5 BİN TL’
Türk-İş’in bugün açıkladığı bilgilere nazaran, dört kişilik bir ailenin sadece bir aylık mutfak harcamasını tabir eden açlık sonu, haziranda 6 bin 391 TL’ye yükseldi. Kira, fatura, ulaşım üzere bir ailenin aylık tüm harcamalarını kapsayan yoksulluk sonu ise haziranda 20 bin 818 TL’ye çıktı.
Yeni taban fiyatın belirlenmesinde açlık ve yoksulluk hududu sayılarının dikkate alınması gerektiğini söz eden Birleşik Kamu İş Konfederasyonu Lideri Mehmet Balık, “Siyasi çevrelerden ve kulislerden, hükümetin ve patronların başındaki yeni minimum fiyat fiyatının 5 bin TL olduğunu duyuyoruz. Resmi enflasyon bile yüzde 73,5” dedi.
“Bizim konfederasyonumuzun hesapladığı açlık sonu haziranda 6 bin 779 TL’ye, yoksulluk hududu ise 20 bin 140 TL’ye ulaştı” diyen Balık, “Belirlenecek taban fiyat de en az 6 bin 779 TL-7 bin TL aralığında olmalı” diye konuştu.
ASGARİ FİYAT ARTIRIMI ERİDİ
Türkiye İstatistik Kurumu’nun (TÜİK) çarşı pazardaki yangını yansıtmayan hesabıyla bile emekli ve çalışanların maaşı 5 ayda yüzde 35.64 oranında eridi. En düşük memur maaşının alım gücü minimum fiyatın altına düştü. Taban ücretlinin alım gücü 3 bin 136 liraya geriledi. Yılbaşında 5 bin 972 liraya yükseltilen en düşük dereceli memurun alım gücü mayıs sonu prestijiyle TÜİK enflasyonuyla 4 bin 403 liraya düştü, net minimum fiyatın altına düşen memur bin 569 lira kaybetti. Maaşı 6 bin 660 lira olan öğretmenin alım gücü 5 ayda 4 bin 910 liraya, 7 bin 460 lira maaş alan hemşirenin alım gücü 5 bin 500 liraya geriledi.
EMEKLİ AYLIĞI 1.843 LİRAYA DÜŞTÜ
En düşük memur emeklisinin alım gücü 1.081 lira eriyerek 3 bin 35 lira oldu. Yılın başında 2 bin 500 liraya yükseltilen en düşük emekçi, esnaf ve çiftçi emekli aylığının alım gücü ise 1.843 liraya geriledi. Yıl başında net 4 bin 253 liraya çıkarılan minimum fiyatın mayıs sonu prestijiyle alım gücü yüzde 35.64 eriyerek 3 bin 136 liraya geriledi. Minimum fiyattaki 3 aylık erime 1.117 liraya ulaştı.