Değişen Tarife Politikaları Küresel Piyasaları Etkiliyor
Küresel piyasalar, ABD’nin değişken tarife politikası ve küresel ekonomi üzerindeki belirsizliklerle dalgalı bir seyir izliyor.
Dünya genelinde enflasyon ve resesyon endişeleri devam ederken, ABD’nin sık değişen ticaret stratejisi yatırımcılar ve şirketler için belirsizlik yaratmaya devam ediyor.
ABD Başkanı Donald Trump, Avrupa Birliği’ne doğrudan uygulanacak yüzde 50 tarife kararını 9 Temmuz’a ertelediğini duyurdu. Ancak, tarife söylemlerindeki belirsizlikler ekonomik aktivitenin gelecekte yavaşlayabileceği endişelerini ortadan kaldırmadı.
Küresel ekonomi toplantılarında sıkça dile getirilen “belirsizlik” teması, yatırımcıların karar alma süreçlerinde dikkatli olmalarına neden oluyor.
Analistler, bu hafta açıklanacak büyüme verileri ve Fed FOMC toplantı tutanaklarından ABD ekonomisinin durumu hakkında daha fazla bilgi almayı umuyorlar. Tarifelerin neden olduğu büyüme yavaşlamasının ülkenin ana ekonomik risklerinden biri olduğunu belirtiyorlar.
ABD’de Vadeli Endekslerde Pozitif Başlangıç
Dün New York Borsası Anma Günü nedeniyle kapalı olurken, ABD endeks vadeli kontratları güne olumlu bir başlangıç yaptı. Trump’ın AB’ye yönelik tarifeyi ertelemesi altının ons fiyatında düşüşe neden oldu. Altın şu anda yüzde 0,6 civarında düşüşle 3.320 dolardan işlem görüyor.
ABD tahvil piyasaları alıcı bir seyir izlerken, 10 yıllık tahvil faizi yüzde 4,49’a geriledi. Dolar endeksi ise yüzde 0,3 yükselişle 99,1 seviyesinden başladı.
Brent petrol varil fiyatı düşüşünü sürdürürken, şu anda yüzde 0,7 civarında bir düşüşle 63,8 dolardan alıcı buluyor.
OPEC ve OPEC+ ülkelerinin toplantısı öncesi petrol piyasalarında arz fazlası endişeleri devam ediyor. Üreticilerin yeni üretim artışı konusunu ele almaları bekleniyor.
Avrupa Borsaları Kayıpları Telafi Etti
ABD’nin tarife erteleme kararı Avrupa borsalarında risk iştahını artırırken, dün bölge borsaları cuma günkü kayıplarını telafi etti.
AB ile ticaret konusunda uzlaşı yanlısı olan AB, ekonominin istikrarı için agresif ticaret politikalarından kaçınıyor. ECB’nin parasal gevşemesine rağmen ekonomide önemli iyileşmeler olmaması bir risk unsuru olarak görülüyor.
ECB Başkanı Christine Lagarde’ın açıklamaları yakından takip ediliyor. Lagarde, Avrupa’nın daha derin ve likit sermaye piyasalarına ihtiyacı olduğunu belirtiyor.
Almanya’da DAX 40, İtalya’da FTSE MIB 30 ve Fransa’da CAC 40 endeksleri değer kazanırken, endeks vadeli kontratlar karışık bir seyir izliyor.
Japonya’dan Faiz Artışı Sinyali
Asya’da negatif bir seyir öne çıkarken, Japonya Merkez Bankası Başkanı Kazuo Ueda, gıda fiyatlarındaki artışın enflasyonu yukarı çekmesi halinde politikalarını ayarlayacaklarını belirtiyor.
Çin’de sanayi karları yükselirken, ticaret restleşmelerine rağmen Çin hükümetinin teşvik politikaları ekonomiyi desteklemeye devam ediyor.
Kapanışa yakın, Japonya’da Nikkei 225 endeksi ve diğer Asya borsaları değer kayıpları yaşadı.
BIST 100 Endeksi Günü Kayıpla Kapattı
Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi dün değer kaybederek günü tamamladı. Dolar/TL ise hafif yükselişle günü kapattı.
Yurt içi ve yurt dışında takip edilecek veriler piyasalar üzerinde etkili olabilir. Teknik açıdan BIST 100 endeksinde destek ve direnç seviyeleri belirleyici olacak.
Piyasalarda bugün takip edilecek veriler:
- Euro Bölgesi, tüketici güven endeksi
- Euro Bölgesi, ekonomik güven endeksi
- ABD, dayanıklı mal siparişleri
- ABD, konut fiyat endeksi
- ABD, New York Fed tüketici güven endeksi
- ABD, Dallas Fed imalat sanayi endeksi