Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Mantarın Kanserle Mücadelede Potansiyeli Açığa Çıktı: Yeni Tedavi Yöntemi Olabilir

Araştırmacılar, antik mezarlarda keşfedilen bir mantarın, kanserle mücadelede yeni ve etkili bir tedavi olarak kullanılabileceğini belirledi.

Independent’in haberine göre, Pensilvanya Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanları, Aspergillus flavus adlı mantarın, lösemi gibi kanser türlerini durdurma potansiyeline sahip olduğunu ortaya koydu.

Söz konusu mantar, tarihi mezarlar içinde bulunduğunda arkeologların beklenmedik ölümlerine sebep olduğu için halk arasında “mumyanın laneti” olarak adlandırılmıştı.

Kanser Hücrelerine Karşı Güçlü Etki

Nature Chemical Biology dergisinde yayımlanan araştırmaya göre, bilim insanları mantardan elde ettikleri yeni molekül sınıfı olan asperigimisinleri test etmek amacıyla çeşitli kanser hücreleri üzerinde çalıştı.

Yapılan testler sonucunda, kullanılan dört molekülden ikisinin lösemi hücrelerine karşı güçlü bir etkisi olduğu belirlendi. Bu moleküllerden biri, FDA tarafından onaylanmış sitabarin ve daunorubisin gibi ilaçlarla benzer bir etkinlik gösterdi.

Hücre Bölünmesini Engelliyor

Araştırmanın başyazarı Doç. Dr. Sherry Gao, “Mantarlar bize penisilini verdi. Bu sonuçlar, keşfedilmeyi bekleyen birçok doğal ürünün olduğunu gösteriyor” açıklamasında bulundu.

Gao’ya göre, bu yeni bileşikler kanser hücrelerinin kontrolsüz bölünmesini durdurarak tümör gelişimini yavaşlatıyor. Bu moleküller, hücre bölünmesinde kritik bir rol oynayan mikrotübül oluşumunu engelliyor.

Tarımda Zararlı, Tıpta Umut Verici

Aspergillus flavus adlı mantar genellikle toprakta bulunur ve bağışıklık sistemi zayıf insanlarda akciğer enfeksiyonlarına neden olabilir. Aynı zamanda tarım ürünlerini enfekte ederek ekonomik zararlara yol açabilir. Ancak yapılan araştırmalar, bu mantarın tıpta değerli bir kaynak olabileceğini ortaya çıkardı.

Araştırmaya, Rice Üniversitesi, Pittsburgh Üniversitesi, Teksas Üniversitesi, Washington St. Louis Üniversitesi, Baylor Tıp Fakültesi ve Porto Üniversitesi’nden bilim insanları da katkı sağladı.

Bilim insanları, bu moleküllerin etkilerini hayvan modellerinde test etmeye hazırlanırken, gelecekte insan klinik denemeleri ile tedaviye dönüşüp dönüşmeyeceği araştırılacak.

Çalışma, ABD Ulusal Sağlık Enstitüleri (NIH) tarafından desteklendi. NIH, eski ABD Başkanı Donald Trump döneminde 18 milyar dolarlık fon kesintisi tehdidiyle karşı karşıya kalmıştı.

Related Posts

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”

Sinsi ilerlediği için griple karıştırılabiliyor! Sessiz kalp krizinde 7 belirtiye dikkat

Kalple ilgili sağlık problemlerinin bazen sinsi ilerleyebileceğinden bahseden Kardiyoloji Uzmanı Prof. Dr. Nevrez Koylan, sessiz kalp krizinin 7 belirtisini açıkladı.

Şekerli kahve içenler dikkat! Korkutan ölüm riski detayı

Bilim insanlarının yaptığı son araştırma kahvenin yeni boyutlarını gözler önüne serdi. Kahve tiryakilerini ilgilendiren önemli detay ortaya çıktı.