İnternet üzerinden kazançlara sıkı takip! Bakan Şimşek uyardı: Ceza mekanizmaları devreye alınacak

Gelir İdaresi, Sanal POS Kullanarak Gelir Elde Eden Mükellefleri İnceledi!

Son zamanlarda e-ticaretin hızla yayılmasıyla birlikte, Gelir İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, sanal POS sistemleri üzerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda detaylı bir analiz başlatıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin vergi mükellefiyet durumlarını ve elde edilen gelirlerin vergi beyanlarını inceledi. Bu kapsamda ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından veri tabanına iletilen bilgiler üzerinde detaylı bir analiz yapıldı.

Yapılan incelemeler sonucunda, gelir elde eden ancak vergi beyanlarını doğru yapmayan ya da hiç yapmayan toplamda 4.095 mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin toplamda 37 milyar liralık hasılatı gizlediği belirlendi.

Pek Çok Sektör İncelendi

Analizler sonucunda tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarları ticareti yapan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği ortaya çıktı. Özellikle vergi kayıtlarının olmadığı durumlarda dahi büyük gelir elde edildiği tespit edildi.

Örneğin, vergi kaydı olmayan bir kişinin sadece 2024 yılında 2.284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği ortaya çıktı. Bu gibi durumlarda yasal süreçler hızla başlatılmaktadır.

Uyum Göstermeyenlere Cezai İşlem

Gelir İdaresi, vergi kayıplarını önlemek adına “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye soktu. Vergi mükellefiyeti bulunmasına rağmen beyanname vermeyen ya da eksik beyanda bulunan kişiler öncelikle bilgilendirilerek uyum sürecine davet ediliyor. Bu süreçte gerekli düzeltmeyi yapan mükelleflere daha az ceza uygulanmaktadır.

Ancak çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermeyen ya da gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlemler başlatılmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı, gönüllü uyum sürecine katılmayan 561 mükelleften başlayarak ceza mekanizmasını devreye alacağını açıkladı.

“Ceza Mekanizması Devreye Alınacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaçaklarının izinin daha kolay sürüldüğünü belirterek, sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde eden mükelleflerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Uyum sağlamayanlar için ceza mekanizmalarının devreye alınacağını belirtti.

Related Posts

İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı 2025 yılı için yüzde 50’ye çıkarıldı.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

En zengin başbakandı seçimde yenildi; bankaya müdür oldu

İngiltere’nin eski başbakanı Rishi Sunak seçimi kaaybetmesinin ardından Goldman Sachs’ta müdür olarak işe başladı.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?