Google’dan yunuslarla konuşmak için yeni yapay zeka modeli

Yunuslar Arasındaki İletişim Yapay Zeka Modelleriyle Çözülüyor

Zeka düzeyi yüksek canlılar olan yunuslar, grup halinde çalışabilir, birbirlerine yeni beceriler öğretebilir ve kendilerine özgü seslerle iletişim kurabilir. Wild Dolphin Project (WDP) adlı kâr amacı gütmeyen kuruluş, Bahamalar’daki Atlantik benekli yunusları 40 yıl boyunca takip ederek geniş bir ses ve video kaydı arşivi oluşturdu. Araştırmacılar, yunusların birbirlerini çağırırken isim görevi gören ıslıklar kullandığını, kur yaparken veya kavga ederken çıkardıkları sesleri keşfetti.

YAPAY ZEKA MODELLERİ İLETİŞİM KURMAYI SAĞLIYOR

Bilim insanları, yunuslarla iletişim kurmanın teoride mümkün olduğunu düşünse de teknolojik gelişmeler yetersizdi. Ancak OpenAI’ın ChatGPT’si ve Google’ın Gemini gibi geniş dil modellerinin geliştirilmesi, durumu değiştirdi. Bu modellerin eğitiminde büyük veri setleri kullanılıyor ve en iyi eğitilen modeller insanlar gibi cümleler üretebiliyor.

Gemini’ın sistemiyle çalışan DolphinGemma adlı yapay zeka modeli, yunus sesleriyle çalışarak ses girdilerini yorumluyor ve gelecek muhtemel sesleri tahmin ediyor. Model, Google’ın Pixel telefonlarında çalışabiliyor ve araştırmacılar, modeli kullanarak ses kalıplarını belirlemeyi ve yunusların iletişimindeki yapıları çözümlemeyi umuyor.

Bilim insanları, yunuslarla karşılıklı iletişim kurmak için CHAT adlı bir sistem geliştirdi. CHAT, yunuslarla ortak bir kelime dağarcığı oluşturmayı hedefliyor ve uzun vadede yunusların dilini anlamayı planlıyor. Geniş dil modelleri süreci hızlandırabilir ve bilim insanlarının bu alandaki çalışmalarına ışık tutabilir.

Related Posts

Klima kullanmadan arabayı serinletmenin yolunu açıkladı: Sosyal medyada izlenme rekoru kırdı

Yaz aylarında otomobilin içi adeta bir fırına dönüşüyor. Aracına binmek isteyenler yoğun sıcakla karşılaştığında ilk işi klimayı açmak oluyor. Ancak sosyal medyada hızla yayılan ve izlenme rekoru kıran bir video, klimasız serinlemenin pratik bir yolunu gösterdi.

Bu genç gezegen kendi sonunu hazırlıyor

Ev sahibi yıldızı HIP 67522’nin etrafında yalnızca 7 günde dönen bu Jüpiter büyüklüğündeki gezegenin, önümüzdeki 100 milyon yıl içinde Neptün boyutlarına kadar küçülmesi bekleniyor. Bunun sebebi ise ne bir kara delik, ne de dış bir tehlike… Asıl sorun, gezegenin yıldızına “fazla bağlı” olması.

DJI, yeni kargo drone’u FlyCat 100’ü tanıttı! 80 kilogram’a kadar yük taşıyabiliyor

DJI zorlu şartlarda kullanılmak üzere 80 kg’a kadar yük taşıyabilen yeni drone’unu tanıttı. Cihaz şu an Çin’de satışta ancak küresel satışları da yakında başlayacak.

Trump’ın gurur projesinde şaibe: Amerikan malı mı değil mi?

Trump Organization’ın Trump Mobile adlı telefon markası hakkında dedikodular bitmek bilmiyor. Telefonun ABD’de üretildiğini açıklyan şirket, internet sitesinden cihazın “ABD’de üretildiğine” dair tüm ifadeleri kaldırdı.

Xiaomi’den 6,9 milyar dolarlık çip hamlesi

Çin’in önde gelen teknoloji şirketlerinden Xiaomi, kendi çiplerini üretmek amacıyla önümüzdeki 10 yıl içinde en az 6,9 milyar dolar yatırım yapacağını açıkladı. Şirketin CEO’su Lei Jun, bu stratejik hamleyi Çin’in teknoloji alanındaki dışa …

Evren simülasyon mu? Kütleçekimiyle uzmanların açıklamaları

İngiltere’nin Portsmouth Üniversitesi’nde görev yapan fizikçi Dr. Melvin Vopson, evrenin bir bilgisayar simülasyonu olabileceği yönündeki tartışmaları yeniden alevlendiren bir çalışma yayımladı. AIP Advances dergisinde yer alan makalesinde Vopson …