Diyarbakır’da üniversitenin atıl arazilerine GES kuruluyor

Dicle Üniversitesi Atıl Arazi Üzerinde Güneş Enerji Santralleri Kuruyor

Diyarbakır’da, Dicle Üniversitesi’nin (DÜ) atıl arazilerine güneş enerji santralleri (GES) inşa ediliyor. DÜ, geçen yıl 300 milyon lira yatırımla kamu kaynakları kullanmadan GES projesini başlattı.

Sürdürülebilirlik vizyonu doğrultusunda hayata geçirilen proje kapsamında, üniversite yerleşkesinde çatılar, otoparklar ve atıl arazilerde toplam 181 bin metrekare alana 27 bin panelin kurulum çalışmaları devam ediyor.

Yüklenici firma tarafından hayata geçirilen GES projesi tam kapasiteyle faaliyete geçtiğinde yılda yaklaşık 26 milyon kilovatsaat elektrik üretecek. Bu enerji, Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi ve kampüsündeki fakültelerin elektrik enerjisinin önemli bir kısmını karşılayacak.

Üniversitenin Enerji Tüketiminin Yüzde 60’ı Güneş Enerjisinden Sağlanacak

DÜ Yenilenebilir Enerji Kaynakları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü ve Mühendislik Fakültesi Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Bilal Gümüş, üniversite yerleşkesini tamamen yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak elektrik enerjisi üretebilecek bir alana dönüştürmeyi hedeflediklerini belirtti.

Gümüş, üniversite arazisi içerisindeki atıl alanlara ve otoparklara GES kurarak elektrik enerjisi üretmeyi planladıklarını söyledi. Bu projeyle üniversitenin tüketilen elektriğin yaklaşık %60’ını güneş enerjisinden karşılayabileceğini vurguladı.

Üniversitenin yılda yaklaşık 37 milyon kilovatsaat enerji tükettiğini söyleyen Gümüş, bunun üniversiteye 130-140 milyon lira maliyet oluşturduğunu belirtti.

“Yeşil kampüs” vizyonuyla hareket ettiklerini dile getiren Gümüş, üniversiteyi Türkiye’nin ilk yüzde 100 yenilenebilir enerji üretebilen kampüsü haline getirmeyi amaçladıklarını ifade etti.

11 Bin Ton Karbon Salınımının Önüne Geçilecek

Yapılacak GES projesi sayesinde 11 bin tonun üzerinde karbon salınımının engelleneceğine dikkat çeken Gümüş, bu miktar karbon salınımını engellemek için 11 bin 500 hektarlık ormana ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Gümüş ayrıca, projenin sadece elektrik üretmekle kalmayacağını, aynı zamanda çevreyi korumada, yeşil bir kampüs oluşturmada ve bilimsel araştırmalara katkı sağlamada örnek olacağını belirtti.

Gelecek Ay Üretime Geçecek

Proje yüklenicisi Saim Kağıtçı, GES’in faaliyete geçmesinin ardından ilk 15 yıl boyunca santrali işleteceklerini, ardından üniversiteye devredeceklerini açıkladı.

Kağıtçı, enerjiyi yerinde tüketmeleri nedeniyle üniversitenin ciddi bir kar elde edeceğini belirtirken, proje sayesinde yıllık 4 milyon metreküp doğal gaz tasarrufu sağlanacağını ve Türkiye’nin teknolojik gelişimine katkı sağlayacağını söyledi. Projede toplamda 27 bin panel kullanılacak ve tamamlanma aşamasına gelindi. Gelecek temmuz ayında tüm sistemin faaliyete geçirilerek üretime başlanması planlanıyor.

Related Posts

Memur emeklisine Temmuz’da hayal kırıklığı var

Sosyal güvenlik uzmanı İsa Karakaş’ın köşe yazısına göre, temmuz ayında açıklanacak enflasyon verileriyle birlikte memur emeklileri yine enflasyonun gerisinde bir maaş artışıyla karşı karşıya kalacak. Refah payı ya da ek iyileştirme ise bu yıl da gündemde değil.

Mehmet Şimşek’i topa tuttu: Ekonomi tarihinin en kötü dönemi

Ekonomist Devrim Akyıl, katıldığı bir televizyon programında Türkiye’nin ekonomi politikalarına ilişkin çok sert eleştirilerde bulundu. Akyıl, Türkiye’nin tarihsel olarak en kötü ekonomik döneminden geçtiğini belirterek, geçmişte yaşanan büyük …

Türkiye’nin petrol ithalat ve ihracat verileri açıklandı

Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu’nun (EPDK) Nisan 2025 dönemi için yayımladığı “Petrol Piyasası Sektör Raporu”, Türkiye’nin petrol ve petrol ürünleri ithalatında artış, ihracatında ise azalma olduğunu ortaya koydu. Rapora göre, en çok ham petrol ve …

Dev kuruluştan yıl sonu altın tahmini: Beklentiler yukarı revize edildi!

Fitch, emtia piyasasına yönelik yeni beklentilerini açıkladı. Kuruluş, altın ve bakır gibi önemli metallerde fiyat tahminlerini yukarı yönlü revize etti. Küresel ekonomik görünüm, piyasa tahminlerinde etkili olmaya devam ediyor

İşte masadaki rakam: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

İşte masadaki rakam: En düşük emekli maaşı ne kadar olacak?

Kıyı ormanlarına ‘turizm yatırımı’

Kültür ve Turizm Bakanlığı’na tasarruf hakkı verilen orman alanlarının, kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan kısımları da turizm yatırımlarına tahsis edilebilecek.