Antik dönemin sanatçılar kenti Teos’ta tarihi miras ayağa kaldırılıyor

Kültür ve Turizm Bakanlığının “Geleceğe Miras” projesi kapsamında, geçmişi milattan önce 1000’li yıllara uzanan Teos Antik Kenti’nde kazı ve restorasyon çalışmaları yıl boyunca devam ediyor.

Ankara Üniversitesi Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığındaki kazı ekibi, antik kentin önemli yapılarında restorasyon çalışmalarını sürdürüyor.

Milattan önce 3. yüzyılda şair, tiyatrocu ve müzisyenlerden oluşan Dionysos Sanatçılar Birliği’ne ev sahipliği yapmasıyla bilinen, bu nedenle antik dönemin sanatçılar kenti olarak anılan kent, milattan önce 2. yüzyılda inşa edilen Dionysos Tapınağı’na da ev sahipliği yapıyor. Tapınak, Anadolu’daki Dionysos adına yapılan tapınakların en büyüğü olarak değerlendiriliyor.

DIONYSOS’UN SÜTUNLARI BİRLEŞTİRİLİYOR

Antik kentte 2010 yılından bu yana kazı çalışmalarını yürüten Prof. Dr. Musa Kadıoğlu, AA muhabirine, kentin en önemli yapısı Dionysos Tapınağı’nı çevreleyen sütunların birleştirilme işlemlerine başladıklarını söyledi.

Helenistik dönemin ünlü mimarı Hermogenes tarafından inşa edilen tapınağı ayağa kaldıracaklarını ifade eden Kadıoğlu, “Türkiye’deki en büyük Dionysos Tapınağı’nı daha anlaşılabilir hale getirmeyi amaçlıyoruz. Yapısal ve tasarım açısından bazı sorunları var. Çalışmalarımızın büyük bir kısmını tamamladık ve yayın aşamasına geldik. Ayrıca, tapınağı kısmen ayağa kaldırarak turistik cazibesini artırmayı istiyoruz.” ifadelerini kullandı.

Kadıoğlu, tapınağı çevreleyen 26 sütunlu revakların restorasyonun devam ettiğini aktararak, “Tapınağın etrafındaki revaklardan 10 sütunu, üst yapısıyla birlikte restore ediyoruz. Bu yapıyı üç boyutlu hale getirerek, ziyaretçilerin daha iyi anlamasını sağlayacağız.” dedi.

TEOS’UN ZİYARETÇİSİ ARTIYOR

Teos’un milattan önce 1000 yılına kadar uzanan geçmişiyle, 12 İyon kentinden biri olarak öne çıktığına işaret eden Kadıoğlu, arkeolojik veriler ve seramik buluntularının, kentte 3000 yıl önce yerleşim olduğunu gösterdiğini anlattı.

Kadıoğlu, antik kentin müzisyenler, tiyatrocular, şairler ve sanatçılar için bir merkez olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:

“Liman kenti olmasının yanı sıra, antik çağın ünlü lirik şairlerinden Anakreon’un bu topraklarda yetişmiş olması, ünlü mimar Hermogenes’in mimarı olduğu Dionysos Tapınağı ile Dionysos Sanatçılar Birliği’nin Teos’ta kurulması kentin sanatla olan bağını güçlendiren unsurlar arasında yer alıyor. Teos’un diğer bir önemi de Helenistik ve Roma dönemine ait yazıtların bulunması. Kentte bulunan bir yazıtta, Dionysos Sanatçılar Birliği’nin Timogenes adında bir kişinin oyunları finanse ettiği için onurlandırıldığını biliyoruz.”

Teos’ta çıkarılan ve siyah rengiyle bilinen özel bir mermer türünün de kentin tarihi değerleri arasında yer aldığını aktaran Kadıoğlu, “Milattan önce 1. yüzyılda Romalı General Lucullus, bugünkü Karagöl mevkisindeki renkli mermer ocaklarını keşfediyor ve buradan çıkartılan mermerleri Roma’ya götürüyor. ‘Lucullus mermeri’ olarak adlandırılıyor. Burada çalışan işçilerden ve renginin siyah olmasından dolayı ‘Africano mermeri’ olarak da biliniyor. Bu mermerin 450 farklı kente yayıldığını biliyoruz.” diye konuştu.

Kazı ve restorasyon çalışmalarıyla turist sayısının da artacağını dile getiren Kadıoğlu, Tanrıça Roma ve Augustus Tapınağı kazısını bu yıl tamamlamayı planladıklarını ifade etti.

Related Posts

Ertuğrul Özkök: Meğer o olay, elinde paketle mağazaya giren mobiletli bohem adamla başlamış

Ertuğrul Özkök: Meğer o olay, elinde paketle mağazaya giren mobiletli bohem adamla başlamış

18 Haziran Avrasya Tüneli kapalı mı? Araç yangını trafiği aksattı!

İstanbul’un iki yakasını birleştiren Avrasya Tüneli’nde 18 Haziran 2025 Çarşamba günü yaşanan araç yangını trafiği aksattı. Avrupa-Anadolu yönünde seyir halindeki bir araçta çıkan yangın nedeniyle tünel çift yönlü olarak bir süreliğine trafiğe kapatıldı, Anadolu ve Avrupa yakalarında uzun araç kuyrukları oluştu. İtfaiye ekiplerinin hızlı müdahalesiyle yangın kontrol altına alınırken, tünelin ne zaman tamamen ulaşıma açılacağı ve trafik yoğunluğunun son durumu merak konusu. Peki, Avrasya Tüneli şu an açık mı, kapalı mı?

TEKNOFEST İstanbul tarihleri 2025 || TEKNOFEST İstanbul ne zaman ve nerede yapılacak?

Dünyanın en büyük havacılık, uzay ve teknoloji festivali TEKNOFEST, 2025 yılında İstanbul’da teknoloji tutkunlarını bir araya getirmeye hazırlanıyor. Atatürk Havalimanı’nda düzenlenecek olan TEKNOFEST İstanbul, 54 ana kategori ve 127 alt kategorideki yarışmalar, hava gösterileri, teknoloji sergileri ve yenilikçi etkinliklerle gençlerin ve profesyonellerin geleceğin teknolojilerine yön vermesine olanak sağlayacak. Türkiye’nin milli teknoloji hamlesine ivme kazandıran bu dev organizasyon, her yaştan katılımcıyı bilim, teknoloji ve havacılık coşkusuyla buluşturacak. Peki, 2025 TEKNOFEST İstanbul ne zaman ve nerede yapılacak?

‘19 Mart eylemleri’ne katılan öğrencilere soruşturma yağmuru: CHP’li Çakırözer üniversitelerin soruşturma başlattığı öğrencilerle buluştu

19 Mart’ta İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı (İBB) Ekrem İmamoğlu’na yönelik gerçekleştirilen operasyonun ardından başlayan protestolara destek veren üniversite öğrencilerine şimdi de disiplin soruşturmaları başlatıldı. Bu üniversitelerin başında Ankara Üniversitesi, Hacettepe Üniversitesi ve Anadolu Üniversitesi geliyor. CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer de Eskişehir’de protestolara katıldıkları gerekçesiyle haklarında üniversite tarafından disiplin soruşturması başlatılan öğrencilerle buluştu, dertlerini dinleyip “soruşturmaların son bulmasını” istedi.

10 adımda sınav kaygısını alt etme yöntemleri

Ölçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı’na (YKS) artık sayılı günler kaldı.

Ertuğrul Özkök: Operanın tenörü, varoşun hip-hopçusu ile Hazreti İsa’nın Ave Maria’sında

Ertuğrul Özkök: Operanın tenörü, varoşun hip-hopçusu ile Hazreti İsa’nın Ave Maria’sında