Aile hekimliği’nde yeni dönem tepki çekti: “Yenilik değil eziyet”

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi: Yeni Düzenleme Hekimleri Sömürüyor!

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, son yapılan düzenlemenin hekimlere destek olmadığını, aksine iş yükünü artırdığını iddia etti. Mehlepçi, “Bu yasa, sahadaki uzman sayısını artırmak yerine hekimleri sömürmeye devam ediyor” şeklinde konuştu.

Mehlepçi, sözleşmeli aile hekimliği uzmanlık eğitimi alan hekimlerin ücret ve izin kaybı yaşadıklarını belirterek, “Hem eğitim alan hekimler hem de onların yerine görev alanlar ciddi hak kaybı yaşıyor” dedi.

Mehlepçi, “Sözleşmeli uzmanlık yapanlara vekaletsiz izin hakkı tanınmalı, görevlendirme yapılacaksa tam ücretlendirme yapılmalı. Sözleşmeli uzmanlık eğitimine gidecek olanlardan rotasyon sırasında kesinti yapılmamalı. İller arası rotasyona gidenlerin özlük hakları desteklenmeli.” şeklinde açıklamalarda bulundu.

Dr. Ahmet Mehlepçi: Uzmanlık Eğitimi Desteklenmeli!

Birlik ve Dayanışma Sendikası Genel Başkanı Dr. Ahmet Mehlepçi, konuşmalarını şu şekilde sürdürdü:

“Yasa değişikliğinin asıl amacı sahada uzman sayısını artırmak olduğu için uzmanlık eğitimi öncesinde -5 yıl değil sonrasında 5 yıl Aile Hekimliği’nde çalışmayı teşvik edici uygulamalar geliştirmek daha uygun olacaktır. Güncel durumda hastanede çalışan uzman hekimler daha yüksek ücret aldığı için SAHU ile uzman olanlar arasından hastaneye geçişler oluyor. Bu sayede uzmanlık eğitimi alanların sahada çalışmaya devam etmesi teşvik edilip sahadaki uzman sayısı arttırılır.

Yine uzmanlık eğitiminin asıl parçası olan Aile Hekimliği kısmında sözleşmeli çalışanlar yeterli eğitici desteği alamıyorlar. Haftanın belirli günleri Anabilim dallarındaki eğitimlere katılmak yerine dış rotasyonlarda gibi bu 4 yıl içinde tamamlanacak dönemler halinde 3-6 aylık aile hekimliği rotasyonu ile uzmanlık eğitimi düzenlenmeli. Bu sayede uzmanlık eğitiminin esası olan Aile Hekimliği kısmının desteklenmesi sağlanmalı. Aile Hekimliği kliniklerinde Eğitim Aile Sağlığı Merkezleri’nde yeterli eğitici desteği sağlanmalı.

Tüm bunların dışında uzmanlık eğitimi süre ve içeriği yönetmeliklerle değil TUK kararları ile belirlenmeli. Bu yapılan yönetmelik için uzmanlık derneklerinin ve Tıpta Uzmanlık Kurulu’nun da görüşü alınmalı.”

Related Posts

Uzmanından kritik uyarı: Yaz aylarında artan varis şikayetleri ihmal edilmemeli

Kalp ve Damar Cerrahisi Uzmanı Op. Dr. Cengizhan Bayyurt, yaz sıcaklarının etkisiyle damarların genişlediğini ve bu durumun varis şikayetlerini artırdığını belirterek, hastalığın ihmal edilmemesi gerektiğini söyledi. Bayyurt, özellikle yaz aylarında bacaklarda ağrı, dolgunluk, yorgunluk ve kramp şikayetlerinin artmasının varis belirtisi olabileceğine dikkat çekti.

Safranbolu’da Trafik Kazası: 1 Ölü, 1 Yaralı

Karabük’ün Safranbolu ilçesinde meydana gelen trafik kazasında bir kişi hayatını kaybederken, bir kişi de yaralandı. İki aracın karıştığı kazada, suç kaydı olduğu belirtilen sürücü kaçtı ancak yakalandı.

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.