İnternet üzerinden kazançlara sıkı takip! Bakan Şimşek uyardı: Ceza mekanizmaları devreye alınacak

Gelir İdaresi, Sanal POS Kullanarak Gelir Elde Eden Mükellefleri İnceledi!

Son zamanlarda e-ticaretin hızla yayılmasıyla birlikte, Gelir İdaresi tarafından yapılan açıklamaya göre, sanal POS sistemleri üzerinden elde edilen gelirlerin vergilendirilmesi konusunda detaylı bir analiz başlatıldı.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 2020-2024 yılları arasında sanal POS kullanarak gelir elde eden kişilerin vergi mükellefiyet durumlarını ve elde edilen gelirlerin vergi beyanlarını inceledi. Bu kapsamda ödeme ve elektronik para kuruluşları tarafından veri tabanına iletilen bilgiler üzerinde detaylı bir analiz yapıldı.

Yapılan incelemeler sonucunda, gelir elde eden ancak vergi beyanlarını doğru yapmayan ya da hiç yapmayan toplamda 4.095 mükellef tespit edildi. Bu mükelleflerin toplamda 37 milyar liralık hasılatı gizlediği belirlendi.

Pek Çok Sektör İncelendi

Analizler sonucunda tekstil, hazır giyim, bilgisayar sarf malzemeleri, telefon ve telefon aksesuarları ticareti yapan birçok mükellefin gelirlerini gizlediği ortaya çıktı. Özellikle vergi kayıtlarının olmadığı durumlarda dahi büyük gelir elde edildiği tespit edildi.

Örneğin, vergi kaydı olmayan bir kişinin sadece 2024 yılında 2.284 işlem yaparak 67 milyon lira gelir elde ettiği ortaya çıktı. Bu gibi durumlarda yasal süreçler hızla başlatılmaktadır.

Uyum Göstermeyenlere Cezai İşlem

Gelir İdaresi, vergi kayıplarını önlemek adına “gönüllü uyum ve izaha davet” mekanizmasını devreye soktu. Vergi mükellefiyeti bulunmasına rağmen beyanname vermeyen ya da eksik beyanda bulunan kişiler öncelikle bilgilendirilerek uyum sürecine davet ediliyor. Bu süreçte gerekli düzeltmeyi yapan mükelleflere daha az ceza uygulanmaktadır.

Ancak çağrıya yanıt vermeyen, beyanname vermeyen ya da gelirlerini gizlemeye devam edenler hakkında vergi incelemesi ve cezai işlemler başlatılmaktadır.

Gelir İdaresi Başkanlığı, gönüllü uyum sürecine katılmayan 561 mükelleften başlayarak ceza mekanizmasını devreye alacağını açıkladı.

“Ceza Mekanizması Devreye Alınacak”

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, dijitalleşen dünyada vergi kaçaklarının izinin daha kolay sürüldüğünü belirterek, sanal POS ve diğer dijital ödeme sistemleri üzerinden gelir elde eden mükelleflerin vergi yükümlülüklerini yerine getirmesi gerektiğini vurguladı. Uyum sağlamayanlar için ceza mekanizmalarının devreye alınacağını belirtti.

Related Posts

Karadeniz’in altını 4,7 milyon dolar kazandırdı

Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ahmet Hamdi Gürdoğan, hamsi ihracatına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’den bu yılın ilk 4 ayında 18 ülkeye 1385 ton hamsi ihraç edildiğini belirten Gürdoğan, 4 milyon …

Kuraklık ve don felaketi Türkiye’yi vurdu

Nefes Gazetesi’nden Dilan Kutlu’nun haberine göre; Toprak Mahsulleri Ofisi’nin (TMO) Nisan 2025 Yağış Raporu, Türkiye’deki yağışlar, son 7 ayda normale göre yüzde 25, geçen yılın aynı dönemine göre ise yüzde 26 azaldı. Bu durum, su yılı yağışlarının …

Schengen batağına 34.6 milyar TL

Schengen randevu kısıtlamasıyla yıllardır cezalandırılan Türk vatandaşları, son 16 yılda ise 1 milyon kişi parasını ödedikleri halde vize alamadı. Toplam kayıp 34.6 milyar TL’ye ulaştı.

Borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler hangileri oldu?

Borsada en çok kazandıran ve kaybettiren hisseler hangileri oldu?

Borsa İstanbul yükselişe geçti

Borsa İstanbul günün ilk yarısında yükseliş eğiliminde hareket eden BIST 100 endeksi, saat 13.00 itibarıyla önceki kapanışa göre 58,6 puan ve yüzde 0,61 artışla 9.599,9 puana yükseldi. Toplam işlem hacmi 40 milyar lira oldu. Bankacılık endeksi yüzde …

ABD yaptırımlarının kalkmasının ardından ilk anlaşma: Suriye ve DP World arasında Tartus Limanı için 800 milyon dolarlık imza

ABD yaptırımlarının kalkmasının ardından ilk anlaşma: Suriye ve DP World arasında Tartus Limanı için 800 milyon dolarlık imza