Türkiye hidroelektrikte dünyanın ilk 10 ülkesi arasında

Küresel Hidroelektrik Santral Verileri Değerlendirildi

Dünya genelindeki 145 ülke ve bölgede faaliyette olan farklı ölçeklerde toplam 5 bin 617 hidroelektrik santralinin verileri incelendi. Global Energy Monitor tarafından sağlanan Global Hydropower Tracker verilerine göre, bu santrallerin toplam kurulu gücü 1,216 gigavat seviyesinde bulunmaktadır. Ayrıca, henüz devreye alınmamış olan santrallerin potansiyel kapasitesi 1,113 gigavat olarak hesaplanıyor.

Çeşitli kapasitelerdeki hidroelektrik santrallerini takip eden veritabanı, 45 megavat ve üzeri kapasiteye sahip tesisleri kapsamaktadır. Veriler, halihazırda aktif olan santrallerin yanı sıra duyurulan, inşaat öncesi aşamada bulunan ve yapımı devam eden projeleri içermektedir.

Türkiye’deki mevcut hidroelektrik üretim kapasitesi 24 bin 944 megavattır. Ülkede şu anda inşaatı devam eden 496 megavatlık projenin yanı sıra 1689 megavatlık inşaat aşamasındaki ve 81 megavat düzeyinde duyurulan projelerin toplam kapasitesi 2 bin 266 megavatlık yeni gücün devreye alınmasını beklemektedir. Bu durum, Türkiye’nin Avrupa’daki en büyük hidroelektrik üreticilerinden biri olmaya devam etmesini sağlamaktadır.

Küresel Elektrik Kapasitesinde Artış Devam Ediyor

Global verilere göre, dünya genelinde faaliyette olan toplam hidroelektrik kapasitesi 1 milyon 216 bin 363 megavattır. En yüksek hidroelektrik kapasitesine sahip ilk 20 ülke arasında ilk sırayı alan Çin, 354 bin 231 megavatlık devasa kapasitesiyle küresel hidroelektrik üretiminin yüzde 29’unu tek başına gerçekleştirmektedir. Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri, sırasıyla 101 bin 85 megavat ve 91 bin 846 megavatlık kapasiteleriyle Çin’i takip etmektedir. Bu iki ülkenin toplamı küresel kapasitenin yüzde 8’ini oluşturmaktadır.

Kanada ve Rusya ise sırasıyla 79 bin 94 megavat ve 51 bin 941 megavatlık kapasiteleriyle yaklaşık yüzde 7 ve yüzde 4 gibi paylara sahip olarak ilk beşi tamamlamaktadır. Hindistan, Japonya ve Norveç gibi ülkeler ise listenin devamında yer almaktadır.

Türkiye, 24 bin 944 megavatlık kapasitesiyle dünyadaki en yüksek hidroelektrik gücüne sahip 9. ülke konumundadır. Ülkenin bu kapasitesi, küresel toplamın yaklaşık yüzde 2’sine denk gelmektedir.

Related Posts

İşsizlik Sigortası Fonu’na ilişkin karar Resmi Gazete’de yayımlandı

İşsizlik Sigortası Fonu bir önceki yıl prim gelirlerinin oranı 2025 yılı için yüzde 50’ye çıkarıldı.

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

En zengin başbakandı seçimde yenildi; bankaya müdür oldu

İngiltere’nin eski başbakanı Rishi Sunak seçimi kaaybetmesinin ardından Goldman Sachs’ta müdür olarak işe başladı.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?