Seyahat ederken bu 7 ilacı yanınıza almayın! İşte nedeni

Hava yolculuğu, ilaç kullananlar için her zaman sorun yaratabilir; özellikle de vücudun farklı tepkiler verdiği yüksek irtifada bazı ilaçlar beklenmedik etkiler gösterebilir. Uzman doktor Sean Ormond, uçuş sırasında dikkat edilmesi gereken 7 ilaç hakkında önemli bilgiler paylaştı.

Seyahat esnasında yaşanan stres, hareketsizlik ve basınç değişimleri, bazı ilaçların etkilerini artırabilir ve olası yan etkilerini daha belirgin hale getirebilir. Bu sebeple Ormond, uçmadan önce ilaç kullanımına özen gösterilmesi gerektiği konusunda uyardı. Ormond, “Uçuş esnasında kullanılan ilaçlar vücudunuzda normalden farklı reaksiyonlar gösterebilir. Bu sebeple kullandığınız ilacı ve uçuş süresini göz önünde bulundurmak önemlidir” dedi ve kronik rahatsızlığı olan kişilerin mutlaka doktorlarına danışmaları gerektiğini vurguladı.

UÇUŞ SIRASINDA DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN 7 İLAÇ

1- Opioid ağrı kesiciler

Uyuşukluk, solunum problemleri ve kafa karışıklığı gibi yan etkileri artırabilir. Özellikle düşük oksijen seviyesine sahip kabinlerde risklidir. Daha hafif seçenekler tercih edilmelidir.

2- Uyku hapları

Uçağın içinde rahat bir uyku için tercih edilen bu ilaçlar, yön kaybına, sersemliğe ve ani durumlara tepki verememe gibi sorunlara yol açabilir. Bunun yerine doğal çözümler önerilmektedir.

3- Kaygı giderici ilaçlar

Yüksek irtifada etkiler artabilir ve bu durum halsizlik, nefes darlığı ve bayılma gibi sorunlara yol açabilir. Daha doğal destekler veya nefes egzersizleri tercih edilmelidir.

4- Diüretikler (idrar söktürücüler)

Sık tuvalete çıkma ihtiyacını artırabilir ve vücudu susuz bırakabilir. Eğer kullanılması gerekiyorsa, bol su içilmeli ve koridor koltuğu tercih edilmelidir.

5- Uykulu antihistaminikler

Alerji veya seyahat sırasında kullanılan bazı antihistaminikler uyku ve sersemlik yapabilir. Tepki süresini uzatmamak için uyku yapmayan alternatifler tercih edilmelidir.

6- Güçlü kas gevşeticiler

Kasları gevşetirken hareket kabiliyetini kısıtlayabilir ve uzun süre oturmanın kan dolaşımı üzerinde olumsuz etkileri olabilir. Esneme egzersizleri veya ısı bantları gibi yöntemler tercih edilmelidir.

7- Kan sulandırıcılar (antikoagülanlar)

Kan pıhtılaşmasını önleyen bu ilaçlar, uzun süre oturmanın ekstra dikkat gerektiren yan etkilerine sahip olabilir. Hareket etmek ve doktorun belirttiği şekilde kompresyon çorapları giymek önemlidir.

Related Posts

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”