Türkiye’nin ihracat ikliminde artış

Türkiye İmalat Sektöründe İhracat İklimi İyileşiyor

Türkiye imalat sektörünün ana ihracat pazarlarındaki faaliyet koşullarını ölçen İstanbul Sanayi Odası (İSO) Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi’nin Mart 2025 dönemi sonuçları açıklandı.

İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi martta 51,5’e yükseldi ve ihracat pazarlarının talep koşullarında ilk çeyrek sonu itibarıyla ılımlı iyileşmeye işaret etti.

50 KRİTİK EŞİK

Endekste eşik değer olan 50’nin üzerinde ölçülen tüm rakamlar ihracat ikliminde iyileşmeye, 50’nin altındaki değerler ise bozulmaya işaret ediyor.

Şubatta 51,1 olan İSO Türkiye İmalat Sektörü İhracat İklimi Endeksi, martta 51,5’e yükseldi ve ihracat pazarlarının talep koşullarında ilk çeyrek sonu itibarıyla ılımlı iyileşmeye işaret etti.

15 AYDIR KESİNTİSİZ ARTIŞ

Söz konusu iyileşme Haziran 2024’ten bu yana en belirgin düzeyde gerçekleşti. Böylece ihracat ikliminde kesintisiz güçlenme eğilimi 15’inci aya ulaştı.

EN HIZLI ÜRETİM ARTIŞI SUUDİ ARABİSTAN VE BAE’DE OLDU

Orta Doğu bölgesi, talepteki iyileşmeye önemli katkı sağlamayı mart ayında da sürdürdü.

Anket kapsamındaki ekonomiler içerisinde en hızlı üretim artışı Suudi Arabistan’da kaydedildi.

Bu ülkeyi Birleşik Arap Emirlikleri (BAE) yakından takip etti. Kuveyt’te de ekonomik aktivite belirgin bir artış sergilerken Mısır, Lübnan ve Katar’da zayıflık işaretleri görüldü.

Bu altı ekonominin Türk imalat sanayi ihracat pazarındaki toplam payı yüzde 7 civarında.

EN BÜYÜK İHRACAT PAZARI ALMANYA’DA SON 10 AYIN İLK ÜRETİM ARTIŞI OLDU

Türk imalat sanayi ürünlerinin en büyük ihracat pazarı olan Almanya’da üretim martta son 10 ayın ilk artışını kaydetti ancak bu artış, oldukça ılımlı bir düzeyde gerçekleşti.

Birleşik Krallık ve Hollanda’da da üretim yeniden genişleme bölgesine geçti. İtalya, İspanya, Polonya ve Yunanistan’da ekonomik aktivite artmaya devam ederken, Fransa ve Romanya daralma eğilimini sürdürdü.

Türk imalat sanayi ihracatının yaklaşık yüzde 7’sini oluşturan ABD’de, üretim martta üst üste 26’ncı ay büyüme kaydetti. Söz konusu büyüme güçlü gerçekleşti ve 2025’in şimdiye kadarki en yüksek hızında ölçüldü.

Buna karşılık, diğer Kuzey Amerika ülkeleri zayıflık belirtileri gösterdi.

Anket kapsamında izlenen tüm ekonomiler içerisinde en keskin üretim düşüşleri Kanada ve Meksika’da görüldü. Rusya’da ekonomik aktivite üst üste beş aylık genişleme eğiliminin ardından martta hafif düşüş sergiledi.

ÜRETİM EN HIZLI HİNDİSTAN’DA ARTTI

Orta Doğu haricinde üretimin en hızlı arttığı ülke, büyüme hızının yedi aylık zirveye ulaştığı Hindistan oldu.

Nijerya’da da belirgin bir üretim artışı gözlendi ve söz konusu artış 2024 başından bu yana en yüksek hızda gerçekleşti.

Kaynak: Anadolu Ajansı (AA)

Related Posts

Avrupa Birliği harekete geçti: Aşı, ilaç ve sağlık ekipmanları stoklayacak

Avrupa Birliği (AB), acil durumlarda kullanmak üzere kritik ham madde stoklamayı planlıyor. Kriz durumlarında özellikle gıda, su, petrol, yakıt ve ilaç gibi temel mallar ile kritik kaynaklara erişim sağlanacak.

En zengin başbakandı seçimde yenildi; bankaya müdür oldu

İngiltere’nin eski başbakanı Rishi Sunak seçimi kaaybetmesinin ardından Goldman Sachs’ta müdür olarak işe başladı.

Türkiye otomotiv sektörü yılın ilk yarısında tarihi rekor kırdı

Otomotiv sektörü, bu yılın ocak-haziran döneminde 19 milyar 986 milyon 716 bin dolarla tüm zamanların en yüksek ilk 6 aylık ihracatına imza atarken, sektörün toplam ihracattaki payı da yüzde 15,2 olarak hesaplandı.

ATM’den nakit çekimi ve para yatırmada limitler değişti: Hangi bankada limit ne kadar oldu?

Bankalar belli dönemlerde ATM’ler üzerinden yapılan nakit çekimi ve para yatırma limitlerini güncelliyor. Bankalarda para yatırma limitleri bir kez daha değişti. İki banka limiti 185.000 TL’ye kadar yükseltti.

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Alaattin Aktaş: Son 30 yılda en çok hangi yatırım aracı getiri sağladı?

Bursa şeftalisinde hasat başladı, çiftçiyi memnun eden fiyat duyuruldu

Bursa şeftalisi ve nektarinde hasat başlarken, toptan kilogram fiyatının 100 liraya ulaşması çiftçiyi sevindirdi. Gürsu Ziraat Odası Başkanı Kamil Dönmez, Gürsu Ovası’nın normalde armut üretimiyle bilindiğini ve yoğunlukla bu ürünün …