Bilim insanları açıkladı: Ölüm riskini %53 azaltıyor

Psikolojik Dayanıklılığın Uzun Ömre Etkisi!

BMJ Mental Health dergisinde yayımlanan bir çalışma, 50 yaş üstü 10.569 kişinin 12 yıllık sağlık verilerini inceledi. Araştırmacılar, katılımcıların psikolojik dayanıklılık düzeylerini, azim, sakinlik, amaç duygusu, özgüven ve zorluklarla başa çıkma becerileri gibi faktörler üzerinden ölçtüler.

Çalışmanın en önemli bulgularından biri, psikolojik dayanıklılığı yüksek olan bireylerin, daha düşük puan alanlara göre herhangi bir nedenden ötürü ölme risklerinin yüzde 53 daha düşük olduğuydu. Bu durum, psikolojik sağlamlığın uzun ömür için de kritik bir rol oynadığını gösteriyor. Araştırmacılar, bu ilişkinin kadınlarda daha belirgin olduğunu ve psikolojik dayanıklılığın cinsiyet ve hormonlardan etkilenen, yaşam boyu değişebilen bir özellik olduğunu belirtiyorlar.

Araştırmacılara göre, anlam duygusu taşımak, sosyal destek görmek ve olumlu duygular beslemek gibi faktörler, psikolojik dayanıklılığı güçlendirebileceği gibi birikmiş sıkıntıları azaltabilir. Olumlu düşüncelerin, zihinsel sağlık ile yaşam süresi üzerinde olumlu etkileri olabileceği vurgulanmaktadır.

Çalışmada, kanser ve kalp hastalıkları gibi sağlık sorunları veya sağlıksız yaşam tarzı gibi faktörler de dikkate alınarak, psikolojik dayanıklılık ile yaşam süresi arasındaki güçlü ilişki gözlemlenmiştir. Ancak araştırmacılar, bu bulguların neden-sonuç ilişkisi kurmadığını ve genetik faktörler ile çocukluk deneyimlerinin dahil edilmediğini belirtiyor.

Related Posts

Gözlerinizi güneşten koruyun! Gözlük alırken nelere dikkat edilmeli?

Yaz aylarında güneş ışınları sadece cildi değil gözleri de etkiliyor. Güneş ışınlarının göz hastalıklarına zemin hazırlayabileceğine dikkat çeken Türk Oftalmoloji Derneği (TOD), yaz aylarında güneş gözlüğü kullanımının göz sağlığı açısından önemli bir korunma önlemi olduğunun altını çizdi.

Kanser tedavisinde tarihi mantar umudu: ‘Mumyanın laneti’ yeni ilaçların önünü açabilir

Arkeolojik kazılarda “mumyanın laneti” ile ilişkilendirilen Aspergillus flavus mantarı, bilim insanları tarafından kanser tedavisinde umut vadeden bir molekül kaynağı olarak keşfedildi. Yeni araştırma, mantardan izole edilen bileşiklerin lösemi hücrelerini durdurmada güçlü etkiler gösterdiğini ortaya koyuyor.

Ünlü bilim insanı açıkladı: 100 yaşını geçenlerin vazgeçmediği 3 şey var!

100 yaşını aşan kişileri araştıran bilim insanı Stacy Andersen, uzun ömürlü bireylerin yaşam tarzlarını analiz ederek sağlıklı yaşlanmanın sırlarını ortaya koydu. Uzman, her gün uyguladığı bu 3 alışkanlıkla hem bedenen hem zihnen güçlü kalıyor.

Bilimsel araştırmalara göre bu aromatik bitki 30 dakikadan kısa sürede uykuya dalmanızı sağlıyor!

Uykusuzlukla mücadele ediyorsanız çözüm ilaçlarda değil, fincanınızda olabilir. Bilim insanlarına göre, yaygın olarak bilinen bu aromatik bitki sadece sakinleştirmekle kalmıyor, aynı zamanda uykuya geçiş süresini de ciddi oranda kısaltıyor.

Eczanelerde satılan nemlendirici toplatılıyor! Mantar tespit edildi

Almanya kozmatik mağaza ve eczanlerde satılan nemlendirici sağlık tehdidi nedeniyle geri çağrıldı. İçerisinde tespit edilen maddenin mantara neden olduğu belirlendi.

Sağlık Bakanlığı’nın yeni düzenlemesi “tetkik kısıtlaması” getirdi: TTB’den “Hekim bağımsızlığına darbe!” tepkisi geldi!

“Hangi branştan olursa olsun bütünlüklü bir değerlendirme yapmak her hekimin hem görevi hem sorumluluğudur”